Piškotki

Novi Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012), ZEKom-1 je v pravni red prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Pridobljene informacije in podatke bomo skrbno varovali ter jih uporabljali izključno za potrebe izvajanja storitev.

Kaj piškotki sploh so?
Piškotek je majhna tekstovna datoteka, ki se prenese na računalnik uporabnika ob njegovem obisku spletne strani in običajno vsebuje:
– ime strežnika, s katerega je bil poslan piškotek;
– življenjsko dobo piškotka;
– vrednost ­ navadno naključno generirano edinstveno število.

Sam piškotek ne vsebuje ali zbira informacij. Če pa ga prebere strežnik skupaj s spletnim brskalnikom, je to lahko spletnemu mestu v pomoč pri izvajanju uporabniku prijaznejših storitev ­ naprimer tako, da se spomni prejšnjih nakupov ali podatkov o uporabnikovem računu. Samo strežnik, ki je poslal piškotek, lahko prebere in uporablja ta piškotek.

Katere piškotke uporablja ehrana.si?
Portal ehrana.si uporablja piškotke, ki omogočajo avtomatsko prijavo uporabika, prijavo s Facebook računom, omogočajo Facebook Like in Google+ priporočilo, beleženje obiska z Google Analytics in nazadnje še piškotek, v katerem je zapisano, da je uporabnik prebral obvestilo o piškotkih.

Kako jih izklopim?
Navodila za izklop piškotkov, glede na brskalnik:
Chrome
Firefox
Internet Explorer 9
Internet Explorer 7 in 8
Opera
Safari